Drumeţie de o zi, la Piatra Singuratică și Moara Dracului

 

Denumire program: Drumeţie de o zi, la Piatra Singuratică și Moara Dracului
Scopul, tematica programului: Vizionare faună, floră, admirare peisaje din Munții Hășmașul Mare.
Obiective turistice care pot fi văzute
fauna – capra neagrăRupicapra rupicapra (tot anul), posibil cocoş de munteTetrao urogallus (aprilie – mai), posibil ursUrsus arctos (martie – noiembrie)
 - floră - specii rare, endemice: cădelnițaCampanula carpatica (iulie – august), orhidee sălbatice: sângele voinicului, Nigritella rubra (iunie – iulie), dumbrăviţa roşcată, Epipactis atrorubens   (iunie – iulie), relicte terciene: argințica -  Dryas octopetala (mai – iunie), relicte glaciare - floarea de colț, Leontopodium alpinum (iulie – august),  monumente ale naturii: ghințura, Gentiana lutea  (august – septembrie)
-  peisaje - Depresiunea Ciucului, Piatra Singuratică, Hășmașul Mare, Muntele Ecem, Moara Dracului, Pădurea Beată
 
Perioada de desfăşurare:                 Tot parcursul anului
Durata programului:                                   1 zile
Grad de dificultate:                                     Medie
Contact: Adm. Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş; www.cheilebicazului-hasmas.ro; Adresa: Izvoru Mureşului, nr. 664, cod. 537356, jud. Harghita; tel./fax +40266336540; email: pnbicaz@mciuc.rosilva.ro ;
Detalii program:
- ora 8ºº sosirea în oraşul Bălan (parcarea de lângă Biserica Romano-Catolică),
- 8 - 8³º întâlnire informală cu ghid, prezentare parc național, pregătire pentru traseu,
- 8³º- 11³º parcurgerea traseului Bălan - Piatra Singuratică. După parcurgerea traseului, la punctul de belevedere de la Piatra Singuratică se vor prezenta împrejurimile zonei, flora şi fauna, posibilităţi de fotografiere, filmare.
- 11³º- 13ºº pauză de masă,
- 13ºº- 15³º parcurgerea dus-întors al traseului Cabana Piatra Singuratică – Moara Dracului – punct de belvedere Piatra "La Pândă". Căutarea ciopoarelor de capră neagră, observații cu binoclul, posibilităţi de fotografiere, filmare.
- 15³º- 16ºº pauză de luat rămas bun de la Piatra Singuratică,
- 16ºº- 18ºº întoarcerea spre oraşul Bălan, terminarea programului.
Detalii traseu
Punctul de pornire este parcarea de lângă Biserica Romano-Catolică din Bălan (865m), de unde începe ascensiunea spre cabana Piatra Singuratică. Se urcă către nord-est de-a lungul pârâului Kovaci, parcurgând strada cu același nume. La punctul de ieșire din oraș, după confluenţa cu un pârâu din stânga (afluent de dreapta), vedem panoul indicator al Parcului Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş, părăsim drumul şi urcăm foarte abrupt pe poteca din apropierea primului loc de odihnă. Pe acest picior de munte se continuă urcuşul la cabană printr-o pădure de molid, întreruptă din loc în loc de luminişuri, din care avem  o frumoasă privelişte spre Vârful Ascuţit (având denumirea locală Ecem, 1707 m), la poalele căruia se văd întinse câmpuri de grohotişuri. În ultima parte, poteca ne conduce de-a lungul unor pante înclinate, ieşind uneori în locuri deschise, de unde apare şi silueta impunătoare a Pietrei Singuratice (impropriu denumită şi Piatra Unică). La cca. 15 minute înainte de cabană ajungem în zona de izvoare, care marchează contactul dintre rocile cristaline şi calcare. Traversăm un mic torent şi ajungem la un izvor cu apă foarte rece care iese de sub o stâncă calcaroasă. Izvorul prins în uluc, este un bun prilej pentru odihnă înainte de cele câteva sute de metri ce ne mai despart de Cabana Piatra Singuratică (1504 m).  Marcaj: bandă albastră  
De la Cabana Piatra Singuratică se va urmări marcajul cruce albastră  care ne va conduce  la: Pădurea Beată - Moara Dracului - punctul belvedere numit Piatra "La Pândă"și înapoi la Cabana Piatra Singuratică, după care se va coborî în Bălan, pe traseul Cabana Piatra Singuratică- valea Pârâul Fierarilor - parcarea de lângă Biserica Romano-Catolică din Bălan. Marcaj: bandă albastră
 
Distanța, 9km, durata, 10 ore, din care:

  • 2 – 2,5 ore urcarea până la Cabana Piatra Singuratică,
  • 2 - 2,5 ore dus - întors de la Cabana Piatra Singuratică la punctul belvedere Piatra "La Pândă,
  • 2 ore coborârea la punctul de pornire din Bălan.

Observații:

Echipament necesar pentru turişti: echipament de munte, haine pentru activități outdoor de sezon, ghete/bocanci waterproof, pelerină,
Accesorii - bețe de drumeție, rachete de zăpadă, schiuri, cort, sac de dormit, binoclu.
Menţiuni:
- programul nu include asigurarea mesei. Există posibilitatea de servire hrană caldă, la cabană, dar doar la comandă, contra - cost. Posibilitate de degustare produse tradiționale de la o stână, posibilitate achiziționare produse traditionale, dar doar la comandă, contra-cost.
- posibilitate de cazare sau campare la Cabana Piatra Singuratică care dispune de curent electric asigurat de un generator și de  panouri solare iar încălzirea se face cu sobe pe lemne. O noapte de cazare costă 30 ron/ persoană, sacul de dormit fiid necesar. Există și posibilitate de campare cu corturi.
- vă rugăm să faceţi o rezervare cu cel puţin 3 zile înainte. Pentru rezervări la cabană sau campare la cort sunati la 0744-156566.