Drumeţie pe lângă Piatra Altarului în Cheile Lapoșului

 

Denumire program: Drumeţie pe lângă Piatra Altarului în Cheile Lapoșului
Scopul, tematica programului: Vizionare faună, floră, admirare peisaje din zona Lacul Roșu
Obiective turistice care pot fi văzute
fauna – posibil capra neagrăRupicapra rupicapra (tot anul),
             - posibil ursUrsus arctos (martie – noiembrie)
             - posibil ciocănitoare, Dendrocopos syriacus
 - floră - specii rare, endemice: cădelnițaCampanula carpatica (iulie – august)
 
-  peisaje - Piatra Mariei, Piatra Altarului, Cheile Lapoșului, Munticelul, Ceahlăul
 
Durata programului:                                   1 zi
Grad de dificultate:                             Medie. Diferenţă de nivel: 425 m
Sezonalitate:                                  Iarna greu practicabil, numai cu echipament special.
Contact: Adm. Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş; www.cheilebicazului-hasmas.ro; Adresa: Izvoru Mureşului, nr. 664, cod. 537356, jud. Harghita; tel/fax +40266336540; email: pnbicaz@mciuc.rosilva.ro;

                                 
Detalii program:
Prima zi:
- ora 10ºº sosirea la Punctul de informare al Parcului Național Cheile Bicazului-Hășmaș din stațiunea Lacul Rosu,
- 10ºº - 10³º întâlnire informală cu ghid, prezentare parc național, pregătire pentru traseu,
- 10³º- 12³º Cheile Bicazului (850) - Canionul Lapoşului - Poienile Cupaş - Gâtul Cupaşului (1275). După parcurgerea traseului, la punctul de belevedere de la Gâtul Cupaşului se vor prezenta împrejurimile zonei, flora şi fauna, posibilităţi de fotografiere, filmare.
- 12³º - 13ºº pauză de masă,
- 13ºº-  14³º reîntoarcerea la punctul de plecare prin Valea și Cheile Cupașului. Posibilitate de viziatare a stânei turistice Cupaș unde cei interesați pot asista la procesul tradițional de fabricare a produselor lactate specifice zonei.
 
Detalii traseu: Pornim de la borna kilometrică 29 a şoselei DN 12C. De aici începe un urcuş greu, pe o potecă îngustă, prin pădure, dar şi cu deschideri de peisaje minunate. Parcurgem Cheile Lapoșului ghidaţi de marcajul triunghi roşu. Poteca din ce în ce mai abruptă urcă pe lângă Piatra Altarului în pădurea de amestec de răşinoase cu foioase, intră în Canionul Lapoşului şi după 200 de metri ajungem la căderea de apă cea mai spectaculoasă a pârâului Lapoş. Traseul prin canion traversează de nenumărate ori râul, aşa că trebuie pornit cu încălţăminte adecvată.


Drumul trece printr-o pădure bătrână, presărată din loc în loc cu bolovani uriași acoperiți de mușchi. După alte 600 m trecem pe sub stânca "Lapos-Kucsma". Pe partea cealaltă a pârâului orizontul este acoperit de peretele vestic al Pietrei Altarului. Urmând poteca turistică abruptă în curând ieşim din canion. Treptat poteca ajunge sub peretele de stâncă al Pietrei Cupaş, iar vizavi Peretele Lapoş (Piatra Bardócz) străjuieşte poteca. Traseul este îngreunat de trunchiurile de brad rupte de furtuni, dar numeroase semne ne ajută în orientare. În curând urcuşul devine mai lin, apoi poteca coboară pe lângă pârâu. Întâlnim o cădere de apă spectaculoasă, apoi ieşim, de  sub stâncile care parcă atârnă deasupra capului nostru. Lângă casele din Poienile Cupaş poteca coteşte spre stânga, urcă lângă garduri cam 500 de metri, apoi o ia spre stânga, şi urcă pe Gâtul Cupaşului (1275 m) la borna silvică VIII/430, în punctul de maximă altitudine. Aici există un punct de belvedere de unde se pot admira vârfurile munţilor, cele mai cunoscute fiind  Vf. Suhardul Mare (1504 m) şi Vf. Suhardul Mic (1344 m). Coborâm prin poiana din spatele Cupaşului, traseul ajunge din nou în Cheile Bicazului, pe traseul care este marcat cu punct roşu. Traseul de aici este mai uşor, deoarece întâlnește un drum forestier, care duce în şoseaua DN 12C, la mai puţin de jumătate de kilometru de punctul de începere al traseului.
Marcaje: triunghi roșu  , de la poalele Cupaşului cerc roșu 
 
Distanța, 5 km, durata: 3-4 ore de mers efectiv, din care:

  • 2 – 2,5 ore urcarea până la punctul de belvedere de la Gâtul Cupaşului,
  • 1 – 1,5 ore coborârea la punctul de pornire din Cheile Bicazului. 

Observații:
Echipament necesar pentru turişti: echipament de munte, haine pentru activități outdoor de sezon, ghete/bocanci waterproof, pelerină, etc.
Accesorii - bețe de drumeție, binoclu 
Menţiuni:
 - programul nu include asigurarea meselor. Posibilitate de degustare produse tradiționale de la stâna turistică Cupaș, posibilitate achiziționare produse traditionale, dar doar la comandă, contra-cost.