Drumeţie de două zile, la Piatra Singuratică, Moara Dracului și Muntele Ecem (Hășmașul Mic) cu înnoptare la Cabana Piatra Singuratică - dificultate medie/grea

 

Denumire program: Drumeţie de două zile, la Piatra Singuratică, Moara Dracului și Muntele Ecem (Hășmașul Mic) cu înnoptare la Cabana Piatra Singuratică
Scopul, tematica programului: Vizionare faună, floră, admirare peisaje din Munții Hășmaș.
Obiective turistice care pot fi văzute
fauna – capra neagrăRupicapra rupicapra (tot anul), posibil cocoş de munteTetrao urogallus (aprilie – mai), posibil ursUrsus arctos (martie – noiembrie)
 - floră - specii rare, endemice: cădelnițaCampanula carpatica (iulie – august), orhidee sălbatice: sângele voinicului, Nigritella rubra (iunie – iulie), dumbrăviţa roşcată, Epipactis atrorubens   (iunie – iulie), relicte terciene: argințica -  Dryas octopetala (mai – iunie), relicte glaciare - floarea de colț, Leontopodium alpinum (iulie – august),  monumente ale naturii: ghințura, Gentiana lutea  (august – septembrie)
-  peisaje - Depresiunea Ciucului, Piatra Singuratică, Hășmașul Mare, Muntele Ecem, Moara Dracului, Pădurea Beată
 
Perioada de desfăşurare:                 Tot parcursul anului
Durata programului:                                   2 zile
Grad de dificultate:                                     Medie/grea
Contact: Adm. Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş; www.cheilebicazului-hasmas.ro; Adresa: Izvoru Mureşului, nr. 664, cod. 537356, jud. Harghita; tel/fax +40266336540; email: pnbicaz@mciuc.rosilva.ro ;
                                  
Detalii program:
Prima zi:
- ora 9ºº sosirea în oraşul Bălan (parcarea de lângă Biserica Romano-Catolică),
- 9 - 9³º întâlnire informală cu ghid, prezentare parc național, pregătire pentru traseu,
- 9³º- 12³º parcurgerea traseului Bălan - Pârâul Frumos – Pășunea numită Culmea Frumoasă - Piatra Singuratică. După parcurgerea traseului, la punctul de belevedere de la Piatra Singuratică se vor prezenta împrejurimile zonei, flora şi fauna, posibilităţi de fotografiere, filmare.
- 12³º- 15ºº cazarea turiștilor, pauză de masă,
- 15ºº- 17³º parcurgerea dus-întors al traseului Cabana Piatra Singuratică – Moara Dracului – punct de belvedere Piatra "La Pândă". Căutarea ciopoarelor de capră neagră, observatii cu binoclul, posibilităţi de fotografiere, filmare.
- 17³º-  program liber, cină, foc de tabără, etc.
 
Ziua a doua
- 9³º- 12³º parcurgerea dus – întors al traseului Cabana Singuratică (1504 m) - Vârful Păstoruluı (1505 m) - Vârful Ecem (1707 m). După parcurgerea traseului, la punctul de belevedere de la Vârful Ecem al Hășmașului Mic se vor prezenta împrejurimile zonei, flora şi fauna, posibilităţi de fotografiere, filmare.
- 12³º- 15ºº pauză de masă și de luat rămas bun de la Piatra Singuratică,
- 15ºº- 17ºº întoarcerea spre oraşul Bălan, terminarea programului.
 
Detalii traseu
Prima zi:
Punctul de pornire este parcarea de lângă Biserica Romano-Catolică din Bălan (865m), la început vom străbate oraşul Bălan spre nord pe drumul de pe malul Oltului, trecând pe lângă ceea ce a fost Mina Bălan (zăcământ de cupru). După 1,5 km și înainte de a se ajunge la barajului lacului de acumulare Bălan (sau Mesteacănul), pe lângă fosta casă a pădurarilor (885 m), dinspre dreapta vom ajunge la un pârâu numit Frumos (în ungureşte Szép). Pârâul este mărginit de un drum forestier , pe lângă casele de vacanță, care se vor afla în stânga drumului după care vom ajunge  din nou la pârâu, unde vom trece peste apă, spre stânga, şi intrăm într-o fâneață, denumită sugestiv Pășunea Culmea Frumoasă. Mergem în continuare pe drumul de căruţă, unde pe partea stângă se află trei sălaşe. La intrarea în pădure se ţine drumul forestier până la baza așa numitei "pârtii de schi" de sub Cabana Piatra Singuratică. De la intrarea în pădure drumul este abrupt şi plin de pietriş instabil.
Marcaj: triunghi roșu 
De la Cabana Piatra Singuratică se va urmări marcajul  care ne va conduce  la: Pădurea Beată - Moara Dracului - punctul de belvedere numit Piatra "La Pândă" și înapoi la Cabana Piatra Singuratică, după care se poate beneficia de o odihnă binemeritată și foarte posibil de un apus de soare de neuitat la punctul de belevedere de la Piatra Singuratică.
 
Ziua a doua
Pornind de la Cabana Piatra Singuratică trecem sub Piatra Singuratică şi în mai puţin de o oră ajungem la şaua dintre Piatra Singuratică şi Vf. Păstorului, apoi urcăm pe poiana Vf. Ecem. Este punctul unde părăsim marcajul, deoarece acesta se îndreaptă spre Poiana Tarcău urmărind liziera pădurii. Noi ne vom îndrepta spre cel mai înalt punct al poienii, urmând direcţia sud-vest (jumătate dreapta în sensul nostru de mers). Aici merită să ne aventurăm până la marginea stâncilor, până la punctul de belvedere de pe vârful secundar (1696 m). După 600 m ajungem la Vf. Ecem (1707 m), de asemenea un punct de belvedere. De aici putem admira împrejurimile zonei chiar și fascinantul grohotiş Moara Dracului, văzut cu o zi înainte din alt unghi de vedere. La întoarcere urmăm traseul deja descris și marcat cu bandă roșie .
După un pic de odihnă și o masă "copioasă" la cabană se va coborî în Bălan, pe traseul Cabana Piatra Singuratică - Pășunea Culmea Frumoasă - valea Pârâului Frumos - parcarea de lângă Biserica Romano-Catolică din Bălan. Marcaj: triunghi roșu  .
 
 
 
Distanța, 12 km, durata: 10 - 11 ore de mers efectiv pe diferite trasee, din care:

  • 2 – 2,5 ore urcarea până la Cabana Piatra Singuratică,
  • 2 - 2,5 ore dus-întors de la Cabana Piatra Singuratică la punctul belvedere Piatra La Pândă,
  • 3 - 3,5 ore ore dus-întors de la Cabana Piatra Singuratică la punctul belvedere de la Vf. Ecem,
  • 2 ore coborârea la punctul de pornire din Bălan. 

Observații:
Echipament necesar pentru turişti: echipament de munte, haine pentru activități outdoor de sezon, ghete/bocanci waterproof, pelerină,
Accesorii - bețe de drumeție, rachete de zăpadă, schiuri, cort, sac de dormit, binoclu
Menţiuni:
- programul nu include asigurarea meselor. Există posibilitatea de servire hrană caldă, la cabană, dar doar la comandă, contra cost. Posibilitate de degustare produse tradiționale de la o stână, posibilitate achiziționare produse traditionale, dar doar la comandă, contra-cost.
- cazare sau campare la Cabana Piatra Singuratică care dispune de curent electric asigurat de un generator și de  panouri solare iar încălzirea se face cu sobe pe lemne. O noapte de cazare costă 30 ron/ persoană, sacul de dormit fiid necesar. Există și posibilitate de campare cu corturi. Pentru rezervări la cabană sau campare la cort sunați la 0744-156566, cu cel puţin 3 zile înainte.