Youth at the top - 2021

 

Viața noastră și într-un minut se poate schimba....
Din cauza unei întâmplări aventuroase...
Din cauza unei propoziții nerostite...
 
Poate și din cauza .....
unei bucăți de bulz proaspăt coaptă la foc de tabără,
descoperită, încet, cu toate papilele gustative,
într-un loc minunat și într-o noapte de vară înstelată!
 
Administraţia Parcului Naţional Cheile Bicazului–Hășmaș în perioada 8-9 iulie 2021 a participat la a VII-a ediție a acțiunii denumită Youth at the Top. Această acțiune derulată la nivel european are ca scop principal consolidarea relației tinerei generații cu natura și ariile protejate, respectiv creșterea gradului de conștientizare a tinerilor cu privire la protecția și conservarea naturii.
Ca modalitate de îndeplinire a scopului au fost alese activități educaționale și recreaționale care să permită generației tinere să descopere și să experimenteze patrimoniul natural al Carpaților și o acțiune tematică axată pe mâncărurile tradiționale din zona Parcului Naţional Cheile Bicazului–Hășmaș.
Acțiunea a inclus prepararea și coacerea direct pe jar a unor bulzuri de mămăligă, o mâncare tradițională cu specific montan, făcută după rețete utilizate de ciobanii din zonă și vizualizarea preparării cu ajutorul desenelor realizate de copii. Toate acestea, în cadrul unei excursii de două zile în Munții Hășmaș.
Evenimentul anual Youth at the Top este coordonat de ALPARC - Rețeaua de Arii Protejate din Alpi, cu sprijinul financiar al Ministerului German pentru Mediu și al Principatului din Monaco.